Értéknövelés teljes felújítással, home staging

Helyszín: XI. Etele út

Lakás paraméterek: 65m2, nappali + 2 hálószoba

Állapot: 70-es években épült 10 emeletes panelház egyik nagyon rossz műszaki és esztétikai állapotú lakása.


Háttér
Befektetési célból vásárolt nagyon leromlott állapotú lakás teljes felújítása és eladásra felkészítése volt a feladat.

Cél
A projekt célja a rettenetes műszaki és esztétikai állapotú ingatlanból a mai kor elvárásainak megfelelő kellemes lakókörnyezet kialakítása és ezáltal komoly értéknövekedés realizálása.

A lakás lehetséges célcsoportjai
A nappali plusz két hálószobás kialakítás vagy egy gyermekes fiatal családok számára vagy jelenleg még gyermektelen, de a közeljövőben gyermeket vállalni tervező fiatal párok számára ideális választás. 
Célcsoportként szóba jöhet az egy gyermekes elvált szülő és azok az idősebb párok is ahol kirepültek már a gyerekek és az aktív nyugdíjas éveiket egy olyan magas minőségű lakásban szeretnék eltölteni ami a következő évtizedben semmiféle felújítási munkát nem igényel.

Feladat
A lakás nagyon rossz műszaki állapotban volt ezért teljeskörű felújítást igényelt. A nappaliban és a hálószobában magas minőségű laminált padló, a közlekedőkben, valamint a vizes helyiségekben pedig kerámia burkolat került beépítésre. Feladat volt a teljes villamos hálózat újragondolása és a vezetékek cseréje, a belső nyílászárók felújítása, a falak festése, valamint légkondicionáló beépítése. A konyhába asztalos által készített egyedi konyhabútor, a fürdőbe a helyet maximálisan kihasználó mosdószekrény és a komfortfokozatot növelő törölközőszárító radiátor került. A felújítás után a helyiségek funkcióit megmutató bútorozás következett majd a dekorálás teremtett otthonos hangulatot.

Eredmények
A lakás a karácsonyi időszak alatt 4 héten belül elkelt alku nélkül, a hasonló paraméterű és felújítottságú lakásokhoz képest kb 18-20%-kal magasabb áron.
Lássuk a számokat: 
2023-as októberi vétel befektetési célból - tehát a pontos kiinduló árat tudjuk. Már csak a megfelelő stratégia kellett és tagadhatatlanul hoztuk a számokat: a HomeStagingnek köszönhetően a lakás értéknövekménye (az októberi vételi és a mostani eladási ár különbsége) 22 millió Ft volt.

Kiadások:

kb 12 millió Ft volt a felújítás és a lakáshoz tartozó berendezési tárgyak (gépek, konyhabútor, fürdőszobaszekrény, lámpák, stb) költsége,
és 1,5 millió a HomeStaging költség 

tehát minden kiadás levonása után 8,5 millió forint extra hasznot generáltunk.